98971EDB06C347E7

50 fős kerékpártároló a Polgármesteri Hivatal melletti ingatlanon

 Dunapataj Nagyközség Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszerben nyújtotta be az 50 fős kerékpártároló a Polgármesteri Hivatal melletti ingatlanon című pályázatát.

Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest Wesselényi u. 20-22.)

Közreműködő szervezet: Környezetvédelmi Fejlesztési Igazgatóság (1134 Budapest, Váci út 45.)

Kedvezményezett: Dunapataj Nagyközség Önkormányzata (6328 Dunapataj Petőfi Sándor u. 20.)

A projekt bruttó összköltsége: 6.852.600 Ft

A megítélt támogatás: 6.509.970 Ft

Támogatási intenzitás: 95 %

Az elmúlt években már történt Dunapatajon európai uniós és hazai forrásokból kerékpárutas fejlesztés, melynek eredményeképpen Dunapataj is csatlakozott az Európai Kerékpárút Hálózathoz (az EuroVelo 6-os számú Folyók útvonala a Duna hazai szakaszán megy végig). A kerékpárút és a települési szilárd útburkolatok elmúlt években történt minőségi javulása lehetőséget teremtett a kulturált és biztonságos kerékpáros közlekedésre, érezhetően növekedett a helyi lakosok hajlandósága a rendszeres biciklizésre, melynek egyenes következménye lett az igény a mindennapi használatot elősegítő időjárás és lopásvédettséget biztosító kerékpártárolóra.

A projekt lehetőséget teremt továbbá, hogy a kerékpározás népszerűsítésén túl felhívja a figyelmet annak környezetvédelemben betöltött szerepére is. Reméljük, hogy ezzel a lépéssel is közelebb kerülünk egy környezettudatosabb, egészségesebb világ megteremtéséhez.

A bicikli általánosan használt az alföldi vidéken, ahol gyorsan és olcsón lehet nagy területeket bejárni vele. Emellett egészségügyi, környezetvédelmi szempontok miatt, és az ügyintézéshez is nagyon sokan ezt választják, így aztán nem lehet csodálkozni azon, ha a polgármesteri hivatal előtti kerékpártároló -“csordultig van”. Ez indította Dunapataj Nagyközség Önkormányzatát arra, hogy a Környezet és Energia Operatív Programhoz pályázatot nyújtson be “Kerékpáros közlekedést segítő projekt Dunapatajon” címmel. A pályázat célja az volt, hogy elősegítse a biciklizést, annak mindennapos használatát azáltal, hogy kulturált, kényelmes és biztonságos feltételeket biztosít például a hivatali ügyintézés alatt a kerékpár tárolásához. A községháza közvetlen közelében kialakításra kerülő kerékpártároló időjárásvédett lesz, azaz tetővel rendelkezik. Az 50 férőhelyes tárolóban a bicikliket biztonságosan le lehet zárni majd az ott elhelyezett konzolokhoz. Egyébként hasonló tárolóval már találkozhatott a dunapataji lakosság, hiszen ugyanilyen uniós építési előírások alapján készült az iskola mögött álló kerékpártároló is. A tároló térkő burkolata szavatolja a kényelmes és könnyű megközelíthetőség mellett a megfelelő esztétikumot is, hiszen a létesítmény két műemlék között helyezkedik el.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja

Új Széchenyi Terv

Környezetvédelmi Fejlesztési Igazgatóság

98983A2ED3D1F5C1

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail