92650892FADB057D

Művelődési Ház akadálymentesítése

A projekt összköltsége 31.415.224 Ft , a támogatás mértéke 85%, azaz 26.702.940   Ft

A projekt kezdése 2009. október a projekt zárása: 2010. augusztus

Támogató: EGT&Norvég Finanszírozási Mechanizmus

Támogatásközvetítő szervezet: Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány (7030 Paks Dózsa Gy. u. 95.)

Kedvezményezett: Dunapataj Nagyközség Önkormányzata (6328 Dunapataj Petőfi Sándor u. 20.)

Dunapatajon akadálymentesített épület már a polgármesteri hivatal, az egészségház, és a 2010-ben átadott felújított általános iskola és az óvoda épülete is. A közszolgáltatások akadálymentesítésének következő lépése a közösségi életnek helyet adó épület, a művelődési ház akadálymentesítése. Célunk, hogy minden közintézmény – anyagi és támogatási lehetőségeink függvényében – teljeskörűen akadálymentesítésre kerüljenek. Ahhoz, hogy a nagyközség lakosságmegtartó képessége megmaradjon, és tovább erősödjön, az önkormányzatnak minden lehetőséget meg kell ragadnia arra, hogy a lakosság kényelmét, igényét kielégítse.

A Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány támogatott projekt keretében Dunapatajon a Művelődési Ház részleges akadálymentesítésére került sor. Az akadálymentesítést az EU-s szabványoknak megfelelően végeztük, ezért már a pályázat előkészítésekor is igénybe vettünk rehabilitációs szakmérnök tanácsadását, szakértelmét, aki részt vett a műszaki terv kidolgozásában, költségvetés meghatározásában, ő készítette el az akadálymentességi tervfejezetet. A terveket a megyei és a helyi mozgáskorlátozott egyesülettel is egyeztettük. A beruházás nem építési engedély köteles tevékenység volt.

Akadálymentes parkolóhely: az akadálymentes parkolóhely az épület észak-keleti oldalán lett kialakítva, a meglévő parkolóból néhány átalakításával (a főbejárattól számított 50 m-en belül). 2 db akadálymentes parkolóhely készült, melyek között közös kiszállósáv lett felfestve. Az akadálymentes parkoló szimbólumának burkolatra való felfestésével készült, és az akadálymentes parkolót jelző szabványos közlekedési tábla is felállításra került.

Az épület körüli akadálymentes közlekedés érdekében 200 m–nyi térburkolat készült.

Az akadálymentes bejutást az épület keleti bejáratánál biztosítjuk. A bejárati szintre egy kétkarú, párhuzamos rámpán keresztül lehet eljutni. A rámpák 5 %-os lejtéssel, 9 m vízszintes vetületi hosszal rendelkeznek. A rámpa felülete csúszás-és tükröződésmentes kialakításban készült, két oldalán kétsoros kialakítású korlát lesz szerelve.

9268D6ACA8159EB8

Új bejárati ajtó biztosítja az akadálymentes bejutást az előírásoknak megfelelő 90 cm tiszta nyílásmérettel.

A belső ajtók is kicserélődtek az akadálymentes közlekedés előírásainak megfelelően az ajtók mellett a helyiségek funkcióját mutató tábla elhelyezésével (Braille kiegészítő felirattal). A folyosókon vezetősáv-rendszer kialakításával, a szükséges figyelmeztető burkolatsávokkal készült.

926905DF8BEBC3A6

A kisterem közvetlen bejárata mellett rámpa épült, mely egykarú, és 15 cm szintkülönbség leküzdésére szolgál. A két közösségi helyiség között lévő lépcsős szintkülönbség áthidalására lépcsőlift került beüzemelésre.

A közösségi helyiségek padlóburkolatait fel kellett újítani, kontrasztos vezetősávokkal, az akadálymentesítésre vonatkozó szakági terveknek megfelelően.

92704135F05A2889

A meglévő illemhelyeket is átépítettük. Az átépítés után a nemenként elkülönített WC csoportok mellett 1 db akadálymentes illemhelyet is kialakításra került. Az akadálymentesítéshez az érintett helyiségekben a villanykapcsolók 1 m magasságba lettek áthelyezve. A keret a kapcsolóval és a fallal kontrasztos színezésű kialakítással készült.

A folyosón az akadálymentes bejáratnál a falra elhelyeztünk tájékoztató térképet, amely bemutatja az épület alaprajzát, főbb helyiségek elhelyezkedését, megnevezését és menekülési útvonalakat. Beépített indukciós hurok a közösségi teremben segíti a halláskárosult lakosokat. Nemcsak az előkészítés, hanem a megvalósítás időszakára is együttműködési megállapodást kötöttünk a rehabilitációs szakmérnökkel és a megyei, illetve a helyi mozgáskorlátozott egyesületekkel.

EGT&Norvég Finanszírozási Mechanizmus és a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány honlapja

Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány honlapja

Novég Civil Alap honlapja

92650892FADB057D

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail