99050EE5B479EC12

A napközi otthonos konyha energetikai fejlesztése

A pályázatot kiíró szerv: Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány (7030 Paks, Dózsa Gy. Út 95.).

Az Alapítványt a Paksi Atomerőmű Zrt. hozta létre.

A beruházás megnevezése: Napközi otthonos konyha energetikai fejlesztése

A beruházás bruttó összköltsége: 9.600.261 Ft

A megítélt támogatás: 5.000.000 Ft

Kedvezményezett: Dunapataj Nagyközség Önkormányzata (6328 Dunapataj Petőfi Sándor u. 20.)

A napközi otthonos konyha az önkormányzat által kötelezően ellátandó közszolgáltatások közül az óvodai, alapfokú oktatási és szociális ellátáshoz tartozó feladatokat látja el, nevezetesen az óvodás és iskolás gyermekek intézményi étkeztetését, a szociális étkeztetést, házi segítségnyújtást, illetve a munkahelyi étkeztetést. A lakosság egy része is igénybe veszi a konyháról a menza lehetőséget, valamint rendszeresen helyszíne más egyéb közösségi eseményeknek is.

A projekt keretében az épület energetikai fejlesztése valósult meg, melynek eredményeként igen jelentős hő- és energia, ezáltal költség megtakarítással számolunk. A fűtési rendszer átalakítása során egy Carborobot kazán és egy kondenzációs kazán került beépítésre. A melegvíz előállítás nagy részét egy napkollektor felszerelésével váltjuk ki.

A Carborobot Farmer kazán ideális vidéki kazán, képes pelletek, faapríték, biobrikettek, granulátumok eltüzelésére. A tartályt szénnel, agripellettel, biokeverékekkel megtöltve 2-4 napig felügyelet nélkül automatikusan működik. Önkormányzatunk rendelkezik faaprító géppel és egy szállításra alkalmas kisteherautóval, így elő tudjuk állítani a fűtéshez szükséges faaprítékot. Kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok, közszolgáltatások közé tartozik a köztisztaság és településtisztaság biztosítása, melyek végzése során jelentős mennyiségű fanyesedék keletkezik (erdőgazdálkodás, parkfenntartás, gallyazás, stb.)

A temperáló fűtés biztosítását egy kondenzációs kazánnal oldjuk meg, amely egy megnövelt felületű kompakt hőcserélővel rendelkezik, amelynek célja, hogy az égéstermékben, illetve annak vízgőz-tartalmában rejtett hő formában található hőenergia nagy részét visszanyerjük a fűtési rendszer javára. A kondenzációs kazán környezetkímélő, a levegőbe kibocsátott káros anyagok mennyisége töredéke a hagyományos gázkazánokénak.

Az épület tetőhéjazatára beépítésre került egy napkollektoros komplett rendszer, amely a konyha melegvíz előállításának nagy részéhez elegendő, így a drága és költséges gázenergia kiváltható “ingyen” napenergiával.

99065D41FF9BCE9D

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail