98971EDB06C347E7

Orvosi rendelők infrastruktúra fejlesztése

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Dél-alföldi Operatív Program támogatási rendszerben az Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése/Kistérségi járóbeteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járóbeteg szakellátás korszerűsítés címmel kiírt témakörben nyújtotta be az Orvosi rendelők infrastruktúrális fejlesztése című pályázatát.

Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest Wesselényi u. 20-22.)

Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Békéscsabai Területi Iroda 5601 Békéscsaba, Derkovits sor 2.

Kedvezményezett: Dunapataj Nagyközség Önkormányzata (6328 Dunapataj Petőfi Sándor u. 20.)

A beruházás bruttó összköltsége: 38.999.291,-Ft

Megítélt támogatás: 33.843.739,-Ft

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata sikeresen pályázott a Dél- alföldi Operatív Program keretén belül egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére. Az önkormányzat egészségügyi alapellátási kötelezettségéből, illetve népességmegtartó igényéből adódóan kiemelten fontos a lakosság-közeli szolgáltatások biztosításának tekintetében a háziorvosi, fogorvosi és védőnői szolgálat minőségének, a munkafeltételek minőségének javítása. A lakosok – mivel a településen nincs kórház, nincs aktív fekvőbeteg ellátás – helyben igénylik a teljes körű, magas színvonalú, jól felszerelt, korszerű eszközökkel rendelkező egészségügyi alapellátás biztosítását. Az alapellátás fejlesztése minden lakos érdeke és igénye, hiszen mindenki igénybe vesz vagy rászorul valamilyen ellátás igénybevételére. Dunapatajon az egészségügyi alapellátást (felnőtt és gyermek háziorvos, fogorvos), a labort és a védőnői szolgálatot az önkormányzat egy helyen, egy épületben biztosítja és ebben az épületben működik a gyermekjóléti szolgálat is.

A pályázat megvalósításával az önkormányzat hosszú távú célja, hogy az egészségügyi alapellátások (felnőtt és gyermek háziorvos, fogorvos, labor), a védőnői és a gyermekjóléti szolgálat korszerű infrastruktúrával rendelkező épületben legyenek hozzáférhetők. Az épület külső felújításával megtarthatjuk az épület állékonyságát. Annak rendeltetésszerű használatához elengedhetetlen a szakszerű állagmegóvás. Külső felújításként elvégezzük a tető cserépfedésének teljes cseréjét, beépítésre kerül megújuló energiaforrásként egy tetősík naptető (ezzel a teljes melegvíz ellátást szeretnénk kiváltatni). Kicseréljük az összes külső nyílászárót, az épületet teljes körűen hőszigeteltjük, korszerűsítjük a fűtési rendszert. Az épülethez tartozó udvart zöldfelületté tervezzük alakítani, cserjék és fák telepítésével, füvesítéssel, kerti padok és szeméttároló elhelyezésével. A pályázat részét képezi még orvosi műszerek, gépek, bútorzat beszerzése, melyekkel egyrészt javítani akarjuk a munkafeltételek minőségét, ami biztosítaná a hosszú távú szakmai fenntarthatóságot, másrészt a betegek magasabb színvonalú szolgáltatásokat tudnának igénybe venni. A projekt megvalósításának eredményeként az önkormányzat közvetlen célja, hogy a helyi és a környékbeli kis települések lakosai, valamint a tavasztól késő őszig Szelid üdülőterületen tartózkodó személyek teljes körű, jól szervezett, minőségi, magas színvonalú egészségügyi alapellátást kapjanak korszerű és hatékony feltételrendszerek kialakítása mellett.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja

VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. honlapja

98983A2ED3D1F5C1

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail